Zijn vintage spullen altijd tweedehands?

Zijn vintage spullen altijd tweedehands?

Het is tegenwoordig helemaal trendy om naar een vintage winkel te gaan om oude meubels, kleding en accessoires aan te schaffen die de nostalgie van vroeger opwekken en van goede kwaliteit zijn. Dit kan gaan om tweedehands spullen, maar is dit altijd zo? En wat wordt er precies aangeboden in winkels met een brocante, antiek of retro aanbod?

De betekenis van vintage

Vintage spullen zijn tegenwoordig erg populair en omvatten een diversiteit aan items. Echter, niet alles uit de kringloopwinkel is vintage. Deze term wordt namelijk alleen gebruikt voor kledingstukken, meubels en andere items die tussen 1920 en 1980 geproduceerd zijn. Zodoende moeten de spullen minimaal 30 jaar oud zijn. Vaak is de kwaliteit vrij goed en zijn de producten kenmerkend voor die tijdsperiode. Ben jij op zoek naar mooie vintage meubels en accessoires? Bekijk dan het aanbod van Studio Nine Design Breda en laat je verrassen!

Het verschil met tweedehands

Het is mogelijk om mooie vintage spullen in een kringloopwinkel te scoren, waarbij het dus een tweedehands item is, maar niet alle vintage producten hebben al eerder een eigenaar gehad. Het kan ongebruikt gebleven zijn, waardoor jij alsnog de eerste eigenaar bent van die leuke Levi’s broek of dat gestreepte bankje. Tweedehands impliceert daarentegen altijd dat iets al eerder in gebruik is geweest.

Andere gebruikte termen

1. Antiek

Deze term wordt gebruikt als een item nog ouder is dan het tijdperk van vintage, waardoor het minstens honderd jaar oud moet zijn. Overigens is een antiek product vaak uniek in zijn soort en meestal handgemaakt, waardoor de prijs vaak hoger is.

2. Brocante

Dit is een Franse term en staat voor “tweedehands” of “rommelmarkt”. Toch wordt de term vaak voor andere spullen gebruikt dan tweedehands items door de uitstraling en het ontwerp van een product. Brocante staat voor oude, charmante en landelijke spullen, welke geleefd mogen zijn. Het mag dus zichtbaar zijn dat diverse eigenaren je voor zijn geweest.

3. Retro

Als laatste is er ook nog de term retro, wat afgeleid is van het woord “retroperspectief”, oftewel “terugblik”. Items die doen denken aan een andere tijdsperiode worden daardoor bestempeld met het woord retro, wat spullen kunnen zijn die nu gemaakt zijn, maar dan in een ander jasje.