Wat te doen bij een stroomstoring?

Wat te doen bij een stroomstoring?

Bij een stroomstoring wordt het pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk wij mensen zijn van elektriciteit in ons dagelijks leven. Een stroomstoring kan meerdere oorzaken hebben, zij kan een blikseminslag ervoor zorgen dat de stroom in je woning of je buurt uitvalt, het kan ook gewoon een storing in het elektriciteitsnet zijn. De meest voorkomende oorzaak is het veroorzaken van kortsluiting. Als een apparaat kapot is of als er teveel op één groep aangesloten is kan dit ervoor zorgen dat alle stroom uitgeschakeld wordt, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer de stekker van het betreffende apparaat uit het stopcontact wordt gehaald kan de stroom weer gebruikt worden. In het geval van slecht weer of een storing in het netwerk, heb je zelf geen invloed over hoe lang het duurt. Er zijn een aantal zaken die je kunt voorbereiden en doen tijdens een stroomstoring.

Een noodpakket

Er zijn een aantal spullen die je voor deze situatie eigenlijk standaard in huis zou moeten hebben, zeker voor als het ‘s avonds gebeurt. Het samenstellen van een noodpakket wordt altijd aangeraden, denk bijvoorbeeld aan een zaklamp, eventueel extra batterijen, een kachel, lucifers en kaarsen, dekens voor als het koud is en een radio of batterijen. Eventuele gereedschappen kunnen ook van pas komen. Al deze spullen kunnen ook gebruikt worden voor andere noodsituaties, je weet het immers nooit.

Wat te doen als je niet zonder stroom kunt?

Dit is misschien niet direct relevant voor huishoudens, maar zeker wel voor instellingen zoals ziekenhuizen, telecom bedrijven en data centers. Deze instellingen maken vaak gebruik van een UPS noodstroom systeem, deze zorgt ervoor dat ze genoeg elektriciteit hebben dat alle (belangrijke) apparaten blijven werken totdat de noodaggregaat opgestart is. Je moet er niet aan denken dat een apparaat die een mens in leven houd in een ziekenhuis uitvalt door een stroomstoring, of dat een data center alles gegevens verliest. In de gevallen dat je thuis echt niet zonder stroom kunt, is er de mogelijkheid om een noodaggregaat aan te schaffen.

Wat kan je doen bij stroomstoringen?

Probeer eerst erachter te komen wat de oorzaak is, is al het stroom er af of is het maar één groep? Als het één groep is ligt het meestal aan een apparaat in eigen huis. Als je helemaal geen stroom hebt kan je vrij weinig doen. Probeer wel warm te blijven als het tijdens de koudere maanden gebeurd en probeer de vriezer en koelkast dicht te houden, de isolatie zorgt ervoor dat het niet snel afkoelt waardoor de producten goed blijven. In het geval van storingen zullen de verantwoordelijke overheidsbedrijven in actie komen, waarbij de prioriteit het herstellen van de normale situatie is, daarna zullen ze pas naar eventueel oorzaken zoeken. In de westerse landen zijn deze storingen relatief snel opgelost, dus echte noodsituaties zullen er niet door ontstaan.

Langdurige stroomstoring?

Zit u thuis voor langere tijd zonder stroom? Zoek dan naar tijdelijke alternatieven, zoals het huren van een camper bijvoorbeeld. Op deze wijze kunt u toch gebruik maken van stroomvoorziening, tot dat de stroom in uw huis weer werkt.