Hoe werkt een chemische anker?
Misschien heb je al wel eens gehoord van chemische ankers. Dat is een type bevestiging die je kan gebruiken in betonnen en stenen objecten, bijvoorbeeld muren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ophangen van je gordijnrails, het bevestigen van windschermen, zonweringen, antennes, voetplaten en zelfs aan het installeren van balkons. De chemische anker is dan ook een erg sterke bevestiging, die qua hardheid te vergelijken is met beton. Maar hoe werkt zo’n chemische anker nou eigenlijk? En welke verschillende soorten chemische ankers zijn er nou eigenlijk? En welke is geschikt voor jouw doel? En als je de goede hebt gevonden, hoe plaats je die dan? Dat zullen we je in dit artikel uit gaan leggen.
De chemische anker capsule en de injectieanker
Zoals we in de eerste alinea al benoemden, zijn er verschillende soorten chemische ankers. Er is namelijk de chemische anker capsule en de chemische injectieanker, ook wel de spuitanker genoemd. Deze is geschikt voor het verankeren van één anker. Dan is er ook nog de injectieanker. Die dankt zijn naam aan het feit dat hij als het ware geïnjecteerd wordt in het geboorde gat. Welk type chemische anker precies geschikt is voor jouw doeleinde, verschilt natuurlijk per project. Laat je daarom goed informeren door een expert om er zo achter te komen wat je het beste kan doen. Maar hoe werkt zo’n chemisch anker nou eigenlijk precies? Dat leggen we je in de volgende alinea uit.
Hoe plaats je een chemische anker?
Je weet nu waarvoor een chemisch anker wordt gebruikt en dat er verschillende soorten van zijn. Maar we hebben het nog niet gehad over hoe zo’n chemisch anker nou precies werkt? Met een chemisch anker bevestig je dus iets in beton of steen. Daarvoor is het nodig dat je eerst een gat boort in het desbetreffende object. Vervolgens spuit je het chemische anker in. Het is eigenlijk een mengsel van twee vloeistoffen, die wanneer ze samenkomen een chemische reactie aangaan. Daardoor worden de vloeistoffen hard. Voordat dit gebeurt steek je hetgeen waarmee je het object gaat bevestigen, vaak een draadstang, erin. Wacht vervolgens eventjes tot het uitgehard is en dan kan je er een moertje aan bevestigen. Bevestig vervolgens het object en je bent alweer klaar.