Last van een onveilig gevoel op de werkvloer? Lees dan deze tips
Jezelf veilig voelen en met een veilig gevoel naar werk gaan, klinkt voor veel mensen heel logisch, maar dat is helaas niet voor iedereen zo. Dagelijks kampen veel mensen met een onveilig gevoel op de werkvloer. Je onveilig voelen kan ook een grote invloed hebben op je leven; je hebt geen zin meer om naar werk te gaan en je werkprestaties lijden eronder. Maar wat kun je nou doen als je last hebt van een onveilig gevoel op de werkvloer? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.
Er zijn verschillende redenen waardoor mensen zich onveilig voelen op de werkvloer. Hierbij kun je denken aan ongewenst gedrag, pesterijen of bedreigingen. Daarnaast zijn er ook mensen met bepaalde banen waarbij er een grotere kans is dat zij in onveilige situaties kunnen belanden.
Tip 1: Het benoemen van je gevoel
Is er iemand op de werkvloer waardoor jij je onveilig voelt? Spreek dit dan uit en pak de regie. Spreek de andere persoon aan op zijn of haar gedrag. Vaak vinden mensen dit niet makkelijk. Daarnaast is het altijd belangrijk om het bespreekbaar te maken met je werkgever. Je werkgever is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen waar het onveilige gevoel vandaan komt. Je werkgever zal samen met jou naar een oplossing zoeken. Heb je te maken met agressie op de werkvloer? Dan is het misschien raadzaam om een persoonlijk alarm bij je te dragen.
Tip 2: Schakel hulpmiddelen in
Sommige mensen hebben met een bepaalde baan een grotere kans om in een onveilige situatie te belanden. Het gaat hier vooral om functies waarbij je veel face to face contact hebt met klanten. Denk hierbij aan beroepen als een buschauffeur en medewerkers in de zorg. Mensen met dit soort beroepen hebben vaker te maken met boze klanten of patiënten die agressief gedrag kunnen vertonen. Vaak begint dit als een kleine irritatie en loopt uit op een agressief persoon. Voor mensen die werkzaam zijn in dit soort beroepen is het raadzaam om van te voren hulpmiddelen in te schakelen. Denk hierbij aan een noodknop die je kunt indrukken als je het gevoel hebt dat je in een onveilige situatie belandt. Met een noodknop worden je collega´s en hulpdiensten direct gealarmeerd over de onveilige situatie waarin jij je bevindt en zullen ze snel te hulp schieten. Het inschakelen van hulpmiddelen kan het belanden in onveilige situaties voorkomen.
Tip 3: Probeer het team erbij te betrekken
Als je een onveilig gevoel hebt op de werkvloer kun je ook proberen de sociale waarden met het team te verbeteren door ze erbij te betrekken. Wellicht hebben meerdere mensen in het team wel last van een onveilig gevoel op de werkvloer. Door de sociale waarden binnen het team te verbeteren, kom je erachter hoe iedereen naar bepaalde situaties kijkt en hoe ze daarmee omgaan. De sociale waarden verbeteren kun je doen door een oefening uit te voeren met het team en iedereen de volgende vragen te stellen: hoe ziet respect er voor jou uit? Hoe voelt respect voor jou? En hoe klinkt respect voor jou?