Alles over het beroep metselaar

Alles over het beroep metselaar

Wil je graag metselaar worden? Dat is een hele goede keuze! Als metselaar heb je namelijk een heel afwisselend beroep. De ene keer werk je aan een nieuwbouwproject, en dan knap je weer een oud gebouw op. De ene dag metsel je kaarsrechte wanden en de andere dag metsel je boogjes en andere vormen. Zo is er nooit een dag saai! Wil jij graag meer weten over het beroep metselaar? In deze blog vertellen we je er alles over!

Wat doet een metselaar?

Een metselaar heeft zich gespecialiseerd in metselwerk. Er zijn verschillende soorten metselverbanden die je allemaal moet kennen. Je moet kunnen werken met metselstenen, maar ook met natuurstenen. En daarnaast is het belangrijk dat je metselprofielen kunt stellen. Er zijn verschillende taken die je uitvoert als metselaar. Zo begin je met het lezen en interpreteren van een tekening, welke je vervolgens vertaalt naar de bouwplaats. Je berekent het benodigde materiaal en markeert de richtlijnen om het werk uit te zetten. Vervolgens bepaal je het metselverband en begin je met metselen. Ook zaag je stenen of andere bouwmaterialen op maat. Je maakt dus ook gebruik van andere gereedschappen, zoals een hamer. Verder mix je vastgestelde hoeveelheden zand, klei of cement met water en gebruik je het mengsel op het werkoppervlak als basis of als bindlaag. Je bevestigt stenen met cement of met ander materiaal aan de constructie.

Welke vaardigheden heeft een metselaar?

Zoals hierboven al werd aangegeven, zijn er een aantal vaardigheden van het vak die een metselaar moet hebben. Deze vaardigheden hebben vooral te maken met het kennen en toepassen van de verschillende metselverbanden en metselstenen. Ook moet je tekeningen kunnen lezen, mengsels kunnen samenstellen en materialen op maat kunnen maken. Maar naast deze vakspecifieke vaardigheden zijn er ook een aantal algemene vaardigheden die goed van pas kunnen komen als metselaar. Zo is het belangrijk dat je nauwkeurig en secuur werkt, zodat het metselwerk mooi en sterk is. Dit ziet er niet alleen netjes uit, maar het is ook belangrijk voor de veiligheid. Verder is het in de bouw heel belangrijk dat je collegiaal bent en goed kunt communiceren met je collega’s en klanten. Daarnaast is het handig als je probleemoplossend denkt en ook kritisch naar je eigen werk kunt kijken.

Hoe word je metselaar?

Metselaar kun je worden door de opleiding metselaar te volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten om een goede metselaar te kunnen worden. Daarnaast ga je aan de slag bij een echt bouwbedrijf om je geleerde kennis direct in de praktijk te brengen. Hierdoor leer je nog sneller en boek je nog meer vooruitgang!