Waarom is afval scheiden zo belangrijk?
Afval scheiden: we horen er wel vaker over en eigenlijk weten we allemaal wel dat het belangrijk is. Steeds meer mensen scheiden ook hun afval. Maar waarom is afval scheiden eigenlijk belangrijk en wat doet het voor het milieu? Dat leggen we je in het artikel hieronder uit!
Wist je dat één persoon gemiddeld zo’n anderhalve kilo afval per dag produceert? Denk hierbij aan glas, papier, karton, GFT en andere soorten afval. Dat is natuurlijk enorm veel en afval scheiden is dan ook behoorlijk belangrijk. Dat kan het milieu namelijk enorm helpen. We vertellen je hoe dat precies in elkaar zit.
Hoe kan ik scheiden?
Afval scheiden is niet lastig, je hebt er wel de juiste afvalbakken of containers voor nodig. Voor iedere soort afval is namelijk een speciale container. Je kunt zo’n container huren bij Renewi. Vervolgens sorteer je je afval per container, waarna het bedrijf dat het afval vervoert gemakkelijk kan zien of het afval gerecycled kan worden of niet.
Scheiden zorgt voor recyclen
Als je je afval scheidt, kan het afval ook gerecycled of hergebruikt worden. Dat betekent dat het product een nieuw leven krijgt. In het geval van hergebruiken wordt het hele product schoongemaakt en opnieuw gebruikt, in het geval van recyclen worden bepaalde stoffen opnieuw gebruikt voor het maken van een nieuw product. Dat is goed, want die stoffen zijn er al en zo hoeven er dus minder nieuwe grondstoffen gewonnen te worden. De winning van nieuwe grondstoffen kost veel meer energie dan het hergebruiken of recyclen van oude grondstoffen. Zo wordt dus een hoop CO2-bespaard.
Afval wordt goedkoper
Hoe meer afval er is, hoe meer geld je gemeente kwijt is aan het verwerken van afval. Dan gaat de afvalstoffenheffing van de gemeente omhoog, wat jou vervolgens weer geld kost. Zijn jij en je gemeente erg actief met het scheiden van afval, dan is er minder afval dat verwerkt en verbrand moet worden en maakt je gemeente dus ook minder kosten. De afvalstoffenheffing van de gemeente gaat dan omlaag en dan bespaar je dus geld.