Wat zijn lintzagen

Wat zijn lintzagen

Lintzagen zijn lintvormige zaagbladen die om twee wielen gespannen zijn; een aan de bovenzijde en een aan de onderkant. Het bovenste wiel wordt bij lintzagen aangedreven door een elektromotor. Deze elektromotor zet de zaag in beweging en wel steeds van boven naar beneden.

Vroeger werden lintzagen met name ingezet voor het doorzagen van bomen

In eerste instantie werden de zagen speciaal en eigenlijk alleen gebruikt voor het zagen van bomen. Toen nog werd een lintzaag door waterkracht in de vorm van een waterrad aangedreven. Toen waren de verschillende lintzagen ook standaard erg groot en soms zelfs heel erg lompe machines. Tegenwoordig is dat anders en is steeds sprake van compacte machines. Sterker nog; de zagen lijken met het jaar meer compact te worden.

Zo maakt u simpel langere zaagsneden en wat ruimere bochten

Met lintzagen bent u steeds prima in staat om langere zaagsneden in verschillende materialen aan te brengen. Ook zaagt u met lintzagen op eenvoudige wijze dikkere materiaalsoorten door. Lintzagen van aluminium staan ook bekend om het gemak waarmee bochten gezaagd kunnen worden, zeker de wat grotere bochten. Ook voor andere vormen doet u nooit tevergeefs een beroep op de zeer veelzijdige en ijzersterke zagen.

De afstand tussen de zaagsteun en het materiaal houdt u zo klein mogelijk

De zagen beschikken over een instelbare zaagsteun, vaak gemonteerd aan de bovenkant van de zaag. Deze wordt toegepast om de zaag af te kunnen stellen en aan te passen op het te zagen materiaal, vaak hout, kunststof of metaal. Het is gedurende het zaagproces zeer belangrijk dat de afstand tussen zaagsteun en materiaal zo klein mogelijk is en blijft. Op die manier wordt voorkomen dat het lint eventueel knapt, met mogelijk gevolgen voor mens en materiaal.

Hoe dikker het te zagen product, hoe minder snel er gezaagd wordt

Hoe dikker het te zagen product is, hoe minder snel er gezaagd wordt en hoe warmer de zaag wordt. Daarom wordt in dat geval dan ook koelvloeistof gebruikt om oververhitting tegen te gaan. Heeft u lintzagen dan weet u dat er van tijd tot tijd geslepen moet worden om de zaag steeds zo scherp mogelijk te houden. Het slijpproces is overigens een kostbaar proces. Laat het slijpen ook altijd aan de vakman over. Wat u ook kunt doen is niet gaan slijpen maar gewoon van tijd tot tijd het zaaglint als geheel gaan vervangen. Dit is omgerekend zeker niet duurder dan het steeds maar weer laten slijpen van het zaaglint, iets dat ook nog eens veel tijd kost.

Niet geheel van gevaar ontbloot

Zoals gesteld is gebruik maken van lintzagen niet geheel van gevaar ontbloot. Integendeel. Zoals gesteld kan een zaaglint knappen. Dit gaat altijd met kracht en met snelheid gepaard en behalve het werkstuk zou ook de meneer of mevrouw bij de lintzaag zomaar gewond kunnen raken. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Zaag dus altijd zorgvuldig en draag ter bescherming in elk geval altijd een veiligheidsbril. Laat de zagen nooit bot worden, want ook dit vergroot de kans op ongevallen tijdens het zaagproces.