Wat zijn de grootste oorzaken van een stinkende gootsteen en hoe voorkom ik deze?

Wat zijn de grootste oorzaken van een stinkende gootsteen en hoe voorkom ik deze?

Een stinkende gootsteen hebben is iets wat niet fijn is. Je hele huis kan er naar stinken en je gootsteen kan ook een verstopping veroorzaken waardoor het water niet weg kan spoelen. Maar wat zijn nou de grootste oorzaken en hoe kun je deze voorkomen? Daar kom je achter in dit artikel.

 

De oorzaken

Er zijn verschillende manieren die een stinkende gootsteen veroorzaken:

  • Te veel etensresten die door de gootsteen worden gegooid. Een fout die veel mensen maken is dat ze veel te veel etensresten door de afvoer gooien. Dit is het domste wat je kunt doen. De etensresten kunnen vast blijven zitten in de leiding en gaan vervolgens rotten. En die geur ruik je vervolgens;
  • Sommige keren kunt je er zelf niks aan doen dat je gootsteen gaat stinken. Het kan ook zijn dat bacteriën die achter kunnen blijven hangen. Hier kun je niks aan doen maar wel voorkomen. Let er hier mee op wat je er in gooit.

 

De oplossingen

Wanneer er iets mis is is er altijd een oplossing voor te vinden. Ook voor verstoppingen in je huis. Maar welke zijn dit nou? Dit zijn er een paar die het beste zullen werken:

  • Een hele simpele manier om een verstopping weg te halen is het gebruik van de klassieke zuigontstopper. Iedereen kent deze en de meeste hebben er wel eentje in huis. Door een vacuüm te trekken zorg je er voor dat het vuil los schiet. Dit is het beste te doen bij de wat kleinere verstoppingen;
  • Wanneer je ontstopping wat steviger is, is een mengsel van schoonmaakazijn met baking soda een goede oplossing. Deze twee producten bij elkaar zorgen voor een schuimend mengsel wat de verstopping weg zal halen. Giet wel eerst heet water in de gootsteen zodat het vuil al een beetje los komt, en spoel het daarna nog af met heet water;
  • De simpelste, maar misschien wel de makkelijkste manier is de sifon of zwanenhals schoonmaken. De sifon is het knikje wat je altijd in de afvoer zit. Dit is namelijk de plek waar het meeste vuil blijft haken. Het slimste wat je kunt doen om verstoppingen tegen te gaan is deze één keer per maand schoon te maken.

Is het je niet gelukt om de gootsteen schoon te maken of weet je niet waar de stank vandaan komt? Schakel dan een loodgieter als DG-riooltechniek in. Binnen een mum van tijd is de ontstopping gevonden en opgelost zodat jij geen stank meer in huis hebt.