Tips voor starters op de huizenmarkt

Tips voor starters op de huizenmarkt

Je bent afgestudeerd en net begonnen aan je eerste baan. Je hebt een leuke relatie en je denkt na over samenwonen, of je ziet jezelf al helemaal lekker als een happy single je eigen plekje hebben. Wat de reden ook is, je bent een starter op de woningmarkt en je bent op zoek naar jouw droomhuis! Starten op de woningmarkt is tegenwoordig niet makkelijk. De huizenprijzen zijn hoog en het aanbod is beperkt. Hoewel het lastig lijkt om in deze tijd een huis te kopen, is het niet onmogelijk. Er zijn genoeg manieren waarop je toch wel jouw droomhuis kunt kopen! Wij geven je hier wat tips die je een stap dichter bij het kopen van jouw eerste huis brengt. 

Ga er met een open instelling in 

Probeer met een zo open mogelijke instelling op zoek te gaan naar je eerste huis. Waarschijnlijk heb je wel een voorkeur voor een bepaalde plaats waar je wilt wonen, maar probeer je niet te veel vast te leggen op specifieke woonwijken. Kies bijvoorbeeld eens voor een wijk die nog in opkomst is of die ze aan het vernieuwen zijn als je een huis gaat kopen als starter bij Van der Eijken makelaardij. Je krijgt bij dit soort wijken vaak ook meer huis voor je geld. Wanneer de wijk niet helemaal naar wens is, is dit ook niet een mega groot probleem. Je eerste huis is waarschijnlijk niet je laatste huis. 

Starterslening van de gemeente

Veel gemeenten stellen startersleningen beschikbaar aan starters op de woningmarkt. Deze lening kan liggen tussen de € 10.000 en de € 40.000 en dit komt natuurlijk altijd wel van pas wanneer je een huis gaat kopen. Onderzoek dus of je hiervoor in aanmerking komt!

Wijk niet af van je budget

Bepaal van tevoren hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan je eerste huis en houd je daaraan. Het kan vaak verleidelijk zijn om te gaan overbieden wanneer je een heel erg mooi huis hebt gezien wat voldoet aan al je eisen, maar denk voor je dat doet goed na over de consequenties die dit kan hebben. Je bent hierna vaak veel spaargeld kwijt of je moet een extra lening aangaan. Het is dus het beste om gewoon een huis te kiezen wat binnen je budget past.

De juiste hypotheekverstrekker

Het is verstandig om je te laten adviseren door meerdere hypotheekverstrekkers. Er zijn meerdere dingen van invloed op je hypotheek. Denk hierbij aan je werksituatie, opgebouwde spaargeld, je woonwensen voor de toekomst en misschien wel een schuld die je hebt. Je kunt een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen om jou te helpen met het kiezen van een hypotheek die voor jou het meest gunstig is.