Tips bij het isoleren van een oudere woning

Tips bij het isoleren van een oudere woning

Oudere woningen zijn meestal niet al te goed geïsoleerd. Hierbij moet je vooral denken aan woningen die gebouwd zijn voor 1975. Toen waren er nog geen specifieke eisen met betrekking tot de isolatie. Om nog maar te zwijgen over bepaalde materialen die toen nog werden gebruikt bij de bouw van een woning. Dit resulteert vandaag de dag in veel warmteverlies en een laag wooncomfort. Dat is ook duidelijk terug te zien in de energierekening. Hetgeen tegenwoordig juist steeds belangrijker is geworden. Helemaal nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Een oud huis isoleren loont dan ook zeker. Het zorgt niet alleen voor een waardevermeerdering van het huis, maar levert ook voordelen op voor het wooncomfort. Bovendien kun je ook enorm veel besparen op de energierekening.

Kortom: isoleren is zeker de moeite waard. Maar waar moet je aan denken bij het isoleren van een oudere woning? In dit artikel delen we enkele tips om je op weg te helpen.

Ga op zoek naar het juiste isolatiemateriaal


Het is verstandig om zelf isolatiemateriaal in te kopen. Als je dit door een externe partij laat doen, ben je meestal stukken duurder uit. Neem hiervoor contact op met een kwaliteitswinkel zoals Budgetisolatieshop. Hier vind je niet alleen kwalitatieve isolatiematerialen, maar kun je ook terecht voor advies en het laten opstellen van een offerte. Zo weet je zeker dat je niet alleen de juiste materialen in huis haalt, maar ook dat je de beste deal sluit.

Bepaal in welke mate er al geïsoleerd is

Voordat je begint met isoleren is het eerst goed om te bepalen waar je al mee begint. De meeste woningen zijn toch wel iets geïsoleerd. Dat kan ook niet anders. Niet alle oude woningen zijn bovendien even slecht geïsoleerd. Zeker de woningen die rond 1975 zijn gebouwd, bevatten al diverse isolatiematerialen. Misschien heeft de vorige eigenaar hier ook al werk van gemaakt. Laat daarom een deskundige met je meekijken en beoordelen wat er nodig is om het huis van een beter energielabel te voorzien. Hierbij wordt gekeken naar welke verbouwing het meeste oplevert. Vervolgens kun jij op zoek gaan naar het juiste materiaal. Eps isolatie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als isolatiemateriaal in nieuwbouwwoningen, maar ook voor het renoveren van oude gebouwen. Het is een zeer effectief isolatiemateriaal en biedt veel mogelijkheden.

Realistisch budget


Houd er rekening mee dat het isoleren van een oudere woning ook de nodige kosten met zich meebrengt. Isoleren kost nou eenmaal veel geld. Zeker als je dit grootschalig aanpakt. Daarom is het belangrijk om een realistisch budget op te stellen. Laat eventueel een offerte door een deskundige maken en vergelijk de verschillende prijzen. Zo weet je hoeveel je ongeveer moet sparen.

Soms is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie als je een oudere woning isoleert. Vraag dit gerust na bij de gemeente. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Soms kun je ook afspraken maken met je hypotheekverstrekker. Goed om hier onderzoek naar te doen, want dit kan je veel geld besparen.