Dingen die je nog niet weet over sushi

Dingen die je nog niet weet over sushi

Tegenwoordig kun je overal sushi afhalen of eten. Het is heuse hype geworden in Nederland. Sushi is typisch Japans. Sushi bevat altijd wel rijst en vis daarnaast bestaan er nog samenstellingen met bijvoorbeeld komkommer. Hier nog enkele dingen die je nog niet wist over sushi. 

De naam ‘sushi’

De letterlijke betekenis van de naam ‘sushi’ is zure smaak dat komt van de zure smaak die de sushi heeft. Die zure smaak komt van de rijst die erbij zit. Om de rijst bij elkaar te houden wordt de rijst gekookt met rijstazijn en suiker. Daardoor ontstaat er een zure smaak.

(On)gezond

Vaak zijn de meningen verdeeld over hoe gezond sushi is. Met de juiste sushi eet je super gezond. Vette vis bevat veel goede vetten en vitamine D. Daarnaast bevat het zeewier ook veel verschillende voedingsstoffen zoals vitamine A en C. Maar natuurlijk kan je zelf de gezonde sushi kiezen, bijvoorbeeld met avocado en komkommer. Daarnaast is sushi ook ongezond. Zo bevatten niet-traditionele sushi’s heel erg veel vet omdat het vaak geserveerd wordt met mayonaise. Verder wordt de rijst soms bereid met teveel suiker. Dat zorgt ervoor dat sushi ongezond wordt. 

Japanse gebruiken

Bij het eten van de sushi komen veel Japanse gebruiken kijken. Zo wordt er bij sushi sake, Japans bier of groene thee gedronken. Daarnaast wordt sushi van origine met de handen gegeten, maar dat kan je in een restaurant natuurlijk niet doen. Verder is het onbeleefd om met de eetstokjes naar het eten te wijzen en mogen ze ook niet verticaal op in een bord met eten worden gezet.  Na het eten moet er natuurlijk betaald worden, het is dan onbeleefd om het dan direct aan te geven. Je moet het altijd eerst op een schaaltje leggen. Er wordt dan meestal fooi achtergelaten. In Japan vinden ze dat heel onbeleefd, terwijl het juist gebruikelijk is in het westen. 

Zin in sushi?

Sushi kan je zelfs in de supermarkt om de hoek kopen. Maar die zijn natuurlijk niet zo lekker als van een restaurant. Vaak wordt de sushi in all you can eat restaurants aangeboden. Bijvoorbeeld bij Yutakana. Je kan dan voor ruim 2,5 uur onbeperkt genieten van sushi. Naast sushi worden er ook andere Aziatische gerechten geserveerd zoals diverse salades, soep en wokgerechten. Zo geniet je optimaal van de Aziatische cultuur.