De beste brandstof voor je kachel of haard

De beste brandstof voor je kachel of haard

Het klinkt misschien vrij logisch, in je kachel of open haard verbrand je hout. Waarom dan een artikel schrijven over de goede brandstof? Omdat het je zal verbazen hoeveel verschil er in hout zit en waar goed hout eigenlijk aan moet voldoen voor een goede verbranding. In dit artikel vertellen we je daar wat meer over.

Droog hout is belangrijk

Als je gaat stoken is het allerbelangrijkste dat het hout dat je gaat verbranden, droog is. Dit zorgt er namelijk voor dat het hout ook goed kan verbranden en dat er weinig rookontwikkeling is. Dat is goed, want in rook zit veel fijnstof en fijnstof is slecht voor een hoop dingen. Fijnstof zorgt namelijk voor luchtvervuiling en zo gaan er jaarlijks enorm veel mensen dood aan longproblemen als gevolg van een vervuilde lucht. Daarbij heb je ook minder CO2 uitstoot als het hout goed verbrand. Goed openhaardhout kun je kopen bij Golden Flame

Koop duurzaam hout

Ja, er bestaat zoiets als duurzaam hout. Dit betekent dat je vooral goed kijkt naar waar je hout vandaan komt. Gaat iemand bij je in de buurt een boom kappen? Vraag dan bijvoorbeeld of je het hout mag hebben? Je kunt dat vervolgens goed te drogen leggen en later opstoken in je kachel. Als je geen toegang hebt tot hout van vrienden of mensen in de buurt, dan kun je nog steeds opletten welk hout je koopt. Zo verkoopt Golden Flame bijvoorbeeld enkel houd met een FCS certificaat. Dat betekent dat men bij het kappen van het hout, rekening heeft gehouden met duurzaamheid. Dit hout wordt dan ook gekapt in bossen waar er weer bomen voor in de plaats worden geplant, of waar de houtkap in ieder geval goed bij wordt gehouden.

Verschillende soorten hout

In feite brandt al het hout goed, maar het ene hout brandt fijner dan het ander. Zo zal hard hout veel minder snel opbranden dan zacht hout. Iedere soort hout, heeft zijn eigen eigenschappen. Zo heeft beukenhout een mooi, oranje vlammenspel, maar zorgt eikenhout voor een warme vlam met weinig rookontwikkeling. Het kan best lastig zijn om de juiste soort hout voor jouw kachel te vinden, je kunt daarom ook de keuzehulp van Golden Flame doen.