Wil je later bij een bestuursorgaan aan de slag? Kijk dan naar deze opleidingen

Wil je later bij een bestuursorgaan aan de slag? Kijk dan naar deze opleidingen

Misschien ben je nog wel een student, of misschien ben je wel wel toe aan een geheel andere baan. Heb je weleens nagedacht over het werken bij een bestuursorgaan? Misschien is dit wel de carrièreswitch of toekomst die jij nodig hebt. Denk als student eens aan een stage bij een gemeente of een ander bestuursorgaan. Bestuursorganen kunnen je enorm goede kansen bieden, doorgroeimogelijkheden, goede arbeidsvoorwaarde en een fijne werkomgeving. Het is een betrouwbare en stabiele werkgever. Je hoeft niet bang te zijn voor een faillissement. Om deze redenen kiezen veel mensen voor een baan binnen een overheidsorgaan. Dit kan als ambtenaar maar er zijn nog heel veel andere baantjes die uitgevoerd kunnen worden. Opleidingen rijksoverheid zijn erg voordelig en soms zelfs gratis.

Wat is een bestuursorgaan?

Wat is een bestuursorgaan eigenlijk? Voor veel mensen blijft dit tot een vage en onduidelijke term. Een bestuursorgaan is een deel van de overheid. Je zou de Nederlandse overheid kunnen zien als een groot lichaam. Alle onderdelen werken net zoals organen en houden het gehele lichaam in leven. Het zijn dus onderdelen van de overheid die een bepaalde overheidstaak op zich hebben genomen. Soms zijn bepaalde bedrijven zelfs een overheidsorgaan zonder dat je het zelf wist. Wist je bijvoorbeeld dat zelfs garages bepaalde overheidstaken hebben? Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen a en b organen. A organen zijn organen die uitsluitend overheidstaken hebben terwijl b-organen vaak bedrijven zijn die een aantal taken van de overheid opgelegd hebben gekregen zoals een garage. Maar wanneer er gesproken wordt over het werken binnen een overheidsorgaan wordt vaak het a-orgaan bedoeld. Opleiding burgerzaken is bijvoorbeeld een echte overheidstaak. 

Waar volg ik de opleiding?

Waar en op welke manier je de opleiding volgt zal afhangen van het soort werk dat je wilt doen. Wanneer je werkzaam wilt zijn in de burgerzaken zal je een andere opleidingen moeten volgen dan een ambtenaar die zich bezighoudt met omgevingsinrichtingen. Wanneer je werkzaam wilt zijn voor een overheidsorgaan moet je je dus eerst bedenken wat je wilt doen. Soms zal je opleiding zelf aangeboden en betaald worden door de overheid. Dit kan voorkomen wanneer er weinig personeel is voor een bepaalde afdeling. Vaak kun je dan werken en leren. Dit is erg makkelijk wanneer je een gezin moet onderhouden. 

Waar vind ik een geschikte opleiding?

Wanneer je geen opleiding vanuit de overheid kan krijgen, zal je zelf op zoek moeten gaan naar een opleiding. Voordat je begint moet zoeken, zal je eerst moeten achterhalen wat voor opleiding je nodig hebt voor je werkzaamheden. Wanneer je dit weet kan je een opleiding gaan zoeken. Het zoeken van een opleiding kan lastig zijn omdat er erg veel keuze is. Zoek daarom op internet naar verschillende opleiders en vergelijk ze met elkaar. Zorg dat je alle informatie op de website leest en eventueel opleidingsbrochures doorneemt. Verder is het heel belangrijk om onafhankelijke recensies en ervaringen te lezen. Niets zal je een duidelijker beeld geven dan de ervaringen van andere. Je kunt ook contact opnemen met de opleider ze zullen vaak studieadviseurs in dienst hebben die je perfect van dienst kunnen zijn. Ze kunnen je helpen en adviseren om de beste keuze te maken.