Wat doet een timmerman precies?

Wat doet een timmerman precies?

Iedereen weet wat een timmerman is. Maar wat doet een timmerman nou precies voor werkzaamheden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Meubels op maat maken

Veel timmermannen maken regelmatig houten meubels. Je kunt natuurlijk meubels in een winkel kopen. Dit soort meubels zijn echter vaak heel standaard, terwijl niet ieder huis of persoon hetzelfde is. Wanneer een huis bijvoorbeeld afwijkende hoeken heeft, kan een timmerman meubels op maat maken, zodat ze toch in die hoeken passen. Of wanneer een persoon bijvoorbeeld heel lang of heel klein is, kan een timmerman zorgen voor passende meubels. 

Constructies timmeren

Een erg belangrijke taak van een timmerman is houten constructies voor huizen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draagbalken voor een dak. Deze taak is zo belangrijk omdat dit soort constructies erg nauwkeurig en stevig dienen te zijn. Een fout kan grote gevolgen hebben, zoals het instorten van een dak. Een timmerman moet dus zorgvuldig te werk gaan.

Kozijnen op maat maken

Wat een timmerman ook vaak doet is houten kozijnen voor ramen maken. Net zoals in het voorbeeld bij meubels, geldt het vaak dat ramen van huizen afwijkende maten hebben. Een timmerman kan kozijnen op maat maken en monteren. Dit is wederom een belangrijke taak omdat ramen goed moeten sluiten, zonder lekkages en dergelijke. 

Dingen repareren

Naast nieuwe dingen maken of bestaande dingen op maat maken, repareert een timmerman ook zaken die kapot zijn. Denk hierbij voorbeeld aan deuren, trappen, kozijnen, vloeren of andere zaken van hout. 

Controles uitvoeren

Een andere belangrijke taak van een timmerman is het uitvoeren van controles. Denk hierbij voorbeeld aan het controleren van bestaande draagbalken met behulp van een waterpas. 

Voorbereidend werk

Een timmerman moet ook tal van voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bestuderen van bouwtekeningen en plannen. Een timmerman dient dit soort documenten dus te kunnen lezen en begrijpen. 

Aansluitingen en naden afwerken

Een andere veel voorkomende taak van een timmerman is het netjes afwerken van naden en aansluitingen, bijvoorbeeld met kit of plinten. 

Waar leer je dat allemaal?

Naast de bovengenoemde werkzaamheden zijn er nog verschillende andere taken die een timmerman uit moet kunnen voeren. Stiekem moet een timmerman dus meer kunnen dan je in eerste instantie zou denken! Maar waar leer je al dit soort werkzaamheden? Door een opleiding timmerman te volgen natuurlijk!