Tips voor het maken van een tuinontwerp

Tips voor het maken van een tuinontwerp

Nederlanders brengen veel tijd door in hun tuin. Hoe lekker is het dan dat je een mooi tuinontwerp hebt kunnen realiseren zodat jij jezelf helemaal thuis voelt in jouw tuin? In dit artikel geven we je wat tips zodat jij jouw eigen tuinontwerp kunt maken. 

Prioriteiten stellen 

Er is ontzettend veel inspiratie te vinden op het internet. Denk hierbij aan verschillende blogs over tuinontwerpen, maar ook aan foto’s en ideeën die op sites als Pinterest en Instagram te vinden zijn. Het verzamelen van ideeën is super leuk en het is slim om een moodboard te maken, maar blijf wel kritisch en selectief. Wanneer je honderden mooie foto’s hebt verzameld, is het lastig om er een aantal te schrappen. Het maken van keuzes is iets wat wij als mensen nou eenmaal lastig vinden, dus probeer dit te voorkomen door niet te veel inspiratie op te slaan. Houd jouw prioriteitenlijstje bij de hand en selecteer alleen afbeeldingen die voldoen aan jouw wensenlijst, ook wanneer je jouw tuinontwerp uitbesteed aan tuinontwerpbureau Luijendijk.

Haalbaarheid

Het is belangrijk om de haalbaarheid van je plan te onderzoeken. Dit kun je doen door op tijd in kaart te brengen welke kosten jouw plannen met zich mee gaan brengen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat halverwege de aanleg van jouw tuin het geld op is en je jouw droomontwerp niet af kunt maken. Daarnaast moet je haalbaarheid ook toetsen op de praktische kant. Blijf altijd logisch en realistisch denken en houd in je achterhoofd dat niet alles zal gaan zoals jij het op papier getekend hebt. Zorg er in ieder geval voor dat wat je bedacht hebt ook daadwerkelijk uitvoerbaar is. 

Balans in je tuin 

Veel mensen zijn geneigd om alles wat ze mooi vinden in de tuin te verwerken. Vaak is dit geen goed plan en is het veel slimmer om eerst te kijken naar een goede balans tussen ruimte en volume. Kijk hierbij vooral naar de verhouding van terras, paden, vlonders en bouwwerken ten opzichte van het gazon. Balans in een tuinontwerp brengt rust, waardoor de verschillende elementen veel beter tot hun recht komen. Het draait allemaal om keuzes maken en prioriteiten stellen. Door dingen weg te laten, zal je ontwerp uiteindelijk juist krachtiger worden.