Meest voorkomende aandoeningen aan hand en pols

Meest voorkomende aandoeningen aan hand en pols

Klachten aan de handen en/of polsen kunnen erg vervelend zijn en vaak beperken de klachten je in het dagelijks leven. Dit komt omdat je jouw handen en polsen dagelijks intensief gebruikt. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende hand- en polsaandoeningen. 

Botbreuken 

Door een val of ongeluk kunnen botbreuken in de handen of polsen ontstaan. Dit merk je vaak aan zwelling, pijn, beperkte bewegingsvrijheid en misschien zelfs scheefstaande of verkorte vingers. Vaak gaat het om een acute pijn die duidelijk te verbinden is aan een bepaalde activiteit of gebeurtenis. 

Carpaal tunnel syndroom

Bij het carpaal tunnel syndroom zit een zenuw ter hoogte van de pols bekneld. De oorzaak is meestal niet direct aan te wijzen, maar het carpaal tunnel syndroom ontstaat vaak door druk op de zenuw van het polsgewricht. Klachten als pijn, tintelingen en een gevoelloze pols passen bij het carpaal tunnel syndroom. Laat het carpaal tunnel syndroom behandelen door handpolsexpert.nl.

Syndroom van De Quervain 

De ziekte van De Quervain, of syndroom van De Quervain, is een zwelling die gepaard gaat met pijn aan de duimzijde van de pols. De pijnklachten van dit syndroom zullen vooral optreden wanneer de duim gebruikt wordt. 

Mallet finger

Wanneer de strekpees van het laatste vingerkootje is beschadigd, spreek je van een mallet finger of hamervinger. Het kan ook een botbeschadiging van het laatste vingerkootje zijn. Het is bij een mallet finger niet meer mogelijk om het kootje te strekken en dit gaat vaak gepaard met zwelling en pijn. 

Skiduim 

Een skiduim ontstaat vaak doordat er onverwacht veel druk op de gewrichtsband aan de binnenkant van het onderste gewricht van de duim komt te staan. Een instabiel duimgewricht zorgt voor een langdurig pijnlijk duimgewricht. 

Triggerfinger

Wanneer je jouw vinger niet meer goed kunt buigen of strekken en er een schok of knappend gevoel komt wanneer de vinger recht komt te staan, heb je last van een triggerfinger. Bij deze aandoening kun je ook stijfheid of pijn in de rug ervaren.