Een aanvullende verzekering: slimme investering of wassen neus?

Een aanvullende verzekering: slimme investering of wassen neus?

In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende zorgverzekering niet verplicht. Toch heeft maar liefst 84,9% van alle verzekerden in Nederland anno 2021 een aanvullende verzekering afgesloten bovenop de basisverzekering. Maar is dat wel zo slim? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Aantal mensen met een aanvullende zorgverzekering gestegen

Het aantal mensen wat een aanvullende zorgverzekering heeft, is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Zo had in 2018 nog 83,6% van de verzekerden een aanvullende zorgverzekering. In 2021 is dat aantal toegenomen tot 84,9%. Overigens is een kanttekening hierbij dat deze percentages de afgelopen jaren schommelden tussen de 80% en 85%; soms was er sprake van een dalende trend en soms van een stijgende. De afgelopen jaren is dit aantal echter gestegen, wat betekent dat veruit de meeste Nederlanders kiezen voor een aanvullende verzekering. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft dus een aanvullende zorgverzekering. Heb jij er ook een? Dan is het wel slim om jouw aanvullende zorgverzekering te vergelijken voor 2022 met die van andere aanbieders.

Is het altijd slim om voor een aanvullende verzekering te kiezen?

Of het slim is om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat je maandelijks extra moet betalen voor jouw aanvullende verzekering. Wegen deze kosten op tegen de zorgkosten die je daadwerkelijk maakt? Is dat niet het geval, dan kan het aan te raden zijn om alleen basisverzekering af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je nog voor de juiste zorg verzekerd bent. Een bril of lenzen zullen jaarlijks terugkomen, maar heb je bijvoorbeeld vaak last van gaatjes? En verwacht je daardoor het komende jaar meer gebruik te moeten maken van de tandarts? Dan kan een aanvullende tandverzekering handig zijn voor jou. Tot slot hebben mannen natuurlijk andere wensen op zorggebied dan vrouwen. Een vrouw kan bijvoorbeeld zwanger raken en daardoor behoefte hebben aan aanvullende kraamzorg of een zwangerschapscursus. In dat geval kan je als vrouw bijvoorbeeld kiezen voor aanvullende verzekering voor deze zorg. Daar staat tegenover dat mannen wellicht voldoende hebben aan enkel de basisverzekering, mits zij niet van andere aanvullende zorg gebruik moeten maken.

Wel of geen aanvullende verzekering kiezen?

Het is dus geheel aan jou of je voor een aanvullende verzekering gaat. Heb je voldoende financiële reserve om kosten op te vangen, dan kun je soms beter voor alleen een basisverzekering kiezen. Maak je echter veelvuldig gebruik van bepaalde zorg, zoals fysio, dan kan een aanvullende verzekering juist een uitkomst zijn. Op basis hiervan kun je jouw keuze maken om wel of niet een aanvullende verzekering af te sluiten.