Hout winterklaar maken en houtrot voorkomen

Hout winterklaar maken en houtrot voorkomen

Wanneer je veel hout in je tuin of rondom je huis hebt, is dit leuk en geeft het ook absoluut meerwaarde aan de woning. Maar om alles netjes te houden, moet je er wel wat tijd insteken. Om het geheel mooi te houden moet je alles onderhouden. Doe je dat niet voldoende, dan zit je voor je het weet met schimmels zoals houtrot en daar zit niemand op te wachten. In dit artikel lees je hoe je houtrot herkent, herstelt en nog belangrijker: hoe je het voorkomt. 

Wat is houtrot?

Om het probleem goed aan te kunnen pakken, moet je eerst weten wat houtrot eigenlijk is. Houtrot is bijvoorbeeld niet hetzelfde als houtworm en veel mensen denken dat dit wel zo is. Wat is houtrot, wat zijn de oorzaken en hoe behandel je houtrot het beste? Houtrot ontstaat op het moment dat schimmels zich in de naden van het hout kunnen ontwikkelen. Dit gebeurt bij hout wat vochtig is. De schimmels tasten het hout aan, hierdoor wordt het zacht en poreus. Je herkent houtrot daarnaast aan het uiteenvallen van het hout, vervormde verf en een bruine tot zwarte kleur. Met producten van EAZYFIX kun je de houtrot zelf op professionele wijze herstellen.

De oorzaak van houtrot

Zoals je hierboven al kon lezen, is vocht een grote oorzaak van het ontstaan van houtrot in verschillende houtsoorten. Ook slechte staat van het schilderwerk of scheuren in het hout zijn vaak de oorzaak van houtrot. Houtrot kan ontstaan in alles wat van hout is, denk dus aan houten tuinhuisjes, tuinmeubels, een schutting en ga zo nog maar even door. Ook hebben veel mensen last van houtrot in de kozijnen van de woning. 

Het voorkomen van houtrot doe je zo

Voorkomen is beter dan genezen, dat weet eigenlijk iedereen. Dit is ook zo bij houtrot. Om houtrot te voorkomen kun je nieuw hout gebruiken bij het bouwen van iets van hout. Zo weet je zeker dat er nog geen beginselen van houtrot in het hout aanwezig zijn. Ook kun je jaarlijks je houtwerk controleren. Hoe langer je met het controleren wacht, hoe groter de problemen kunnen worden als er problemen met het hout zijn.