Een hoofdkussen kopen doe je zo

Een hoofdkussen kopen doe je zo

Het gebeurt nog te vaak dat mensen zomaar even een hoofdkussen meenemen als ze denken dat de oude aan vervanging toe is. Een hoofdkussen kopen namelijk, is maatwerk. Het kussen moet passen bij je slaaphouding en van het juiste materiaal zijn. Ben je bijvoorbeeld iemand die veel zweet gedurende de slaap, dan kun je beter geen synthetisch kussen aanschaffen. Neem een hoofdkussen kopen dus serieus. Want samen met het matras bepaalt het hoofdkussen of je goed of minder goed slaapt.

Ben jij je bewust van je slaaphouding?

Een goed kussen kopen kan alleen als jij je bewust bent van je slaaphouding. Globaal genomen kun je zeggen dat we of op onze zij, op onze rug of op de buik slapen. Ongeveer de helft van de Nederlanders slaapt op de zij, de kleinste groep op de buik. Elk van de slaaphoudingen vragen om een ander kussen waarmee een hoofdkussen kopen dus echt maatwerk wordt. Ben jij iemand die op de zij slaapt? Dan heb je baat bij een hoofdkussen dat de druk van de schouders haalt. Heb je een harder matras en ben je zelf wat steviger, dan heb je baat bij een wat steviger kussen. Met een zachter matras heb je meer baat bij een zachter kussen.

Een hoofdkussen kopen is onvervalst maatwerk voor wie een goede nachtrust wenst

Mensen die liever op de rug slapen, hebben vooral belang bij een hoofdkussen kopen dat de nek goed ondersteunt. Is dit niet het geval, dan komt de wervelkolom in een knik te liggen. Voor deze slapers is een flexibeler kussen met een ingebouwde neksteun het perfecte kussen. De kleine groep mensen die op de buik slaapt, doen er verstandig aan een lager kussen te kopen. Zo buigt je nek niet op onnatuurlijke wijze gedurende de slaap. 

Visco elastisch schuim is een materiaal dat in opmars is

Een hoofdkussen kopen is ook een keuze maken uit de verschillende materialen. En ook dat zijn er nogal wat. Dons en veren zijn van origine veel gebruikte materialen voor het hoofdkussen. Dat geldt ook voor een synthetisch kussen, in ons land worden van deze kussens ondertussen de meeste exemplaren verkocht. Een kussen kopen kan ook betekenen dat je kiest voor een visco elastisch schuim. Dit materiaal is in opmars, al kun je dit hoofdkussen niet goed wassen.

Klop je kussen regelmatig uit en vergeet zeker niet te luchten

Een hoofdkussen kopen is ook rekening houden met het feit of je veel zweet of helemaal niet gedurende de slaap. Mensen die zweten, moeten geen kussen kopen van synthetisch materiaal. Die hebben meer baat bij natuurlijke materialen namelijk en in elk geval een kussen dat goed uit te wassen is. Gemiddeld genomen kun je toch zeker drie jaar doen met een kussen. Na die periode moet je een nieuw kopen. Je kunt als je zuinig bent op je kussen de levensduur verlengen. Dan wordt vooral gedoeld op het regelmatig opkloppen, schudden en zeker luchten van het kussen. Wees dus zuinig op je hoofdkussen, want het kussen is bepalend voor je nachtrust. Ook een goed hoofdkussen kopen kan bijdragen aan een langere levensduur.