Zo kun je mondkapjes veilig hergebruiken

Zo kun je mondkapjes veilig hergebruiken

Mondkapjes zie je steeds vaker in het straatbeeld verschijnen. Ze zijn op verschillende plekken verplicht en anders is er wel een dringend advies. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het ondenkbare denkbaar is geworden. Normaal gesproken was dit immers het beeld dat in China ontstond. Er zijn daarom steeds meer specialisten die een mondkapje aanbieden in het assortiment. Een van deze specialisten is Safe Save. De stoffen mondkapjes zijn uitwasbaar en kunnen dus hergebruikt worden. Maar ook dit brengt veilige en minder veilige manieren van hergebruik met zich mee. 

 

Mondkapjes hergebruiken zonder klachten 

Mondkapjes kennen een wegwerpvariant. Deze mogen slechts een keer gebruikt worden en moeten daarna in de prullenbak. De herbruikbare varianten kunnen daarentegen gewoon uitgewassen worden. Dit kan door hem te wassen op 60 graden. Wanneer je dit niet voortdurend doet, dan gelden er andere regels. Zo kun je er ook voor kiezen om het mondkapje na drie dagen pas opnieuw te gebruiken. Dan zijn de virusdeeltjes namelijk niet meer actief. Ook mag je een mondkapje alleen hergebruiken als je geen klachten hebt. Veel vocht zorgt er namelijk voor dat het er alsnog doorheen komt. Je kunt dan alsnog anderen om je heen besmetten. 

 

Ontsmetten en in de auto hangen 

Mondkapjes die hergebruikt worden als je geen klachten hebt, moeten alsnog weggegooid worden. Echter heb je wel kans dat er al veel bacteriën op gaan zitten. Velen proberen het mondkapje daarom tussendoor te ontsmetten met alcohol. Echter kun je hiermee beter je handen ontsmetten. Hiermee zit je er immers aan. Ook worden ze vaak opgehangen in de auto voor hergebruik. Dit kan een goede oplossing zijn, mits je hem na drie dagen pas weer gebruikt. Er hangen in principe ook stoffen in de auto die voor besmettingen kunnen zorgen. En leg hem al helemaal niet in de vriezer vanwege vocht. 

 

Met een föhn aan de slag 

Heb je veel geduld? Dan zijn mondkapjes ook met een föhn schoonmaken. Hiervoor heb je wel heel veel geduld nodig. Studies tonen namelijk verschillende tijden aan. In het ene onderzoek moet je 10 minuten met een föhn op 70 graden op het kapje richten, andere onderzoeken zeggen weer een uur. De hitte doodt namelijk de virusdeeltjes en zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen vocht meer op het mondkapje zit. Je kunt er daarom in theorie van uit gaan dat het een effectieve oplossing is voor de ontsmetting. 

 

Het beste is wassen 

Ondanks dat de mondkapjes op verschillende manieren hergebruikt kunnen worden, is dit niet verstandig. Uitsluitend de uitwasbare varianten zijn veilig, mits je ze op hoge temperaturen uitwast na ieder gebruik. Hiermee voorkom je dat de bacteriën op verschillende manieren bij zowel jezelf als anderen terecht komen en je klachten ontwikkeld van het coronavirus. Door je hier bewust van te zijn, kun je een steentje bijdragen aan het bestrijden van het virus en ervoor zorgen dat je geen klachten gaat ontwikkelen die te maken hebben met het virus en deze dus ook niet kunt verspreiden. 

Mondkapjes van Safe Save was je eenvoudig door water te koken en dit af te laten koelen tot 30 of 40 graden. Laat het mondkapje een minuut in het water liggen en wring hem uit. Een minuut later is hij droog en klaar voor gebruik!