De geschiedenis van Red Bull Racing

De geschiedenis van Red Bull Racing

Red Bull Racing is sinds 2005 actief in de Formule 1 en sinds 2010 een team dat een kampioenschap achter hun naam heeft staan. Maar hoe is het mogelijk dat een energiedrankje een Formule 1 team kan hebben en hoe is dit tot stand gekomen?

 

Oprichting

In 2005 is Red Bull Racing ‘geboren’ uit het voormalig Jaguar Racing. Christian Horner (de teambaas van Red Bull) was toen al bij de oprichting. De eerste twee jaar van het bestaan reed het onder een Britse licentie en sinds 2007 een Oostenrijkse licentie (waar Red Bull vandaan komt).

 

Motoren

Red Bull heeft tot op de dag van vandaag gebruik gemaakt van 4 verschillende motoren. Het heeft het eerste jaar met Cosworthmotoren gereden (dit was geen succes), het tweede jaar met Ferrarimotoren. Vanaf 2007 tot en met 2018 heeft het met Renault-motoren gereden. In deze periode heeft het team 4 achtereenvolgende rijders en constructeurs wereldkampioenschappen behaald met Sebastian Vettel. Vanaf 2019 rijd het team met Honda-motoren. Tot nu toe zijn daar alleen overwinningen en podiums behaald.

 

Kampioenschappen

Red Bull is tot nu toe alleen in 2010. 2011, 2012 en 2013 kampioen geworden samen met Sebastian Vettel. Het spannendste seizoen wat ze hebben gereden is 2012 waar tijdens de laatste race in Brazilië Vettel zesde wiste eindigen na een race met verschrikkelijke weersomstandigheden waardoor hij boven rivaal Fernando Alonso bleef in het kampioenschap.

 

Rijders

Red Bull heeft in de jaren dat het bestaat een flink aantal goede coureurs opgeleid en aangetrokken. Een aantal daarvan zijn:

  • David Coulthard (twee podiums);
  • Mark Webber (9 overwinningen);
  • Sebastian Vettel (4 wereldkampioenschappen);
  • Daniel Ricciardo (7 overwinningen);
  • Max Verstappen (11 overwinningen);
  • Sergio Pérez.

 

Red Bull is sinds dit seizoen een echte titelkandidaat met na vier races één overwinning en drie podiumplaatsen voor Verstappen. Pérez helaas is nog niet op het niveau wat hij kan hebben. Maar volgens veel kenners gaat hij zich later in het seizoen nog van zich laten horen en zal de titelstrijd tussen Red Bull en Mercedes echt losbarsten. Maak je borst dus maar nat voor een van de spannendste seizoenen in een lange tijd.

Wil je nou op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom Verstappen en de Formule 1? Check dan zeker GPToday.net.