Contactlenzen bewaren zonder lenzenvloeistof

Contactlenzen bewaren zonder lenzenvloeistof

Wat te doen als je erachter komt dat je lenzenvloeistof op is? Of wanneer je onverwacht ergens blijft slapen en je geen lenzenvloeistof mee hebt? Dit is iets wat iedereen kan overkomen en in dit artikel vind je wat tips die je in deze situaties zullen helpen. 

Bestel zo snel mogelijk nieuwe lenzenvloeistof

Het komt vaak genoeg voor dat lenzendragers vergeten zijn nieuwe lenzenvloeistof te halen voordat het huidige flesje op is. Daardoor zul je je lenzen tijdelijk op een andere manier moeten bewaren, zonder vloeistof. De eerste tip is om zo snel mogelijk nieuwe lenzenvloeistof aan te schaffen. Zo kunnen jouw lenzen van B-optics in Etten-Leur snel weer op de juiste manier bewaard en gereinigd worden.

Zelf lenzenvloeistof maken

Probeer vooral niet zelf aan de slag te gaan met het maken van lenzenvloeistof. Het is een product waar veel kennis en apparatuur voor nodig is en het is dus absoluut niet aan te raden om dit na te maken. Het gevaar bestaat dat je hiermee schade aanbrengt aan de lenzen en/of je ogen. 

Ga nooit slapen met lenzen in 

Het is nog altijd beter om lenzen uit te doen zonder te reinigen, dan ze in te houden gedurende de nacht. Door met lenzen in te slapen vergroot je namelijk de kans op irritaties en dit kan leiden tot ernstige oogaandoeningen.

Hoe bewaar ik mijn lenzen dan? 

Probeer in eerste instantie toch nog aan lenzenvloeistof te komen. Vraag bijvoorbeeld aan je buren of zij de goede lenzenvloeistof voor je hebben. Let wel op, want niet alle contactlenzen kunnen dezelfde soort lenzenvloeistof aan.
Een andere, laatste optie is het bewaren van de lenzen in gedestilleerd water. Dit is water vrij van mineralen en micro-organismen. Het is een optie om je lenzen hierin te bewaren, maar het reinigt de lenzen niet. Gebruik het daarom nooit langer dan één nacht en reinig de lenzen vervolgens alsnog zo snel mogelijk met lenzenvloeistof. 

Zet een bril op 

Er is helaas geen alternatief voor lenzenvloeistof, maar je kunt altijd nog je bril opzetten als het niet gelukt is om je lenzen te reinigen. Reinig altijd voor het dragen je lenzen alsnog met lenzenvloeistof, zo kun je altijd je lenzen veilig blijven dragen.