3 redenen om een dagboek bij te houden

3 redenen om een dagboek bij te houden

Vrijwel iedereen heeft in de kindertijd wel een dagboek bijgehouden. Vaak werd deze na een spetterend begin al gauw aan de kant geschoven. Je vergat het of had simpelweg ‘niets’ om over te schrijven. Nu je volwassen bent klinkt het bijhouden van een dagboek misschien vreemd. Bovendien kun je je niet voorstellen waar je de tijd vandaan moet halen. Iedere dag alle ballen tussen werk, gezin en vrije tijd omhoog houden is al moeilijk genoeg. Toch kan het bijhouden van een dagboek juist veel voordelen hebben. Zeker in een drukke levensstijl. Een dagboek bijhouden heeft positieve effecten op zowel de fysieke- als geestelijke gezondheid. 

 

Bovendien bestaan er geen voorgeschreven wetten voor het bijhouden van een dagboek. Jij bepaalt zelf hoe je deze gebruikt. Of je nu met een vulpen iedere dag een uitgebreide beschrijving van de dagelijkse beslommeringen deelt of simpelweg wat hersenspinsels neerpent. Jij bepaalt! Nog steeds niet overtuigd? Wij geven je 3 redenen om een dagboek bij te houden.

 

 

1. Voorkom piekeren 

 

Bijna iedereen kent het wel. Je verlangt de hele dag naar je bed en wanneer je dan eindelijk ligt kun je de slaap niet vatten. Je piekert over gebeurtenissen van die dag, maakt je zorgen over dingen die je de volgende dag moet doen of denkt na over dingen die je eigenlijk had moeten zeggen tegen die vervelende collega. Kortom, je brein wil maar niet tot rust komen en slapen zit er dan ook voorlopig niet in. Meestal gebeurt dit niet omdat je gedurende de dag zó druk bent dat je niet over zulke dingen kunt nadenken. Wanneer je in een stille kamer ligt, heb je eindelijk een momentje om na te denken en dingen op een rijtje te zetten. Fijn, maar niet bepaald bevorderlijk voor de nachtrust. 

 

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je ruim voor het slapen even een momentje pakt om deze gedachtes toe te laten.  Pak je Parker pen er maar bij en zet alles wat in je opkomt in je dagboek. Ga na het schrijven in je dagboek nog even televisie kijken of een boek lezen om de gedachtes van je af te schudden en je zal merken dat het piekeren minder wordt en je tevens beter zal slapen. Waar een simpele montblanc of andere vulpen al niet goed voor kan zijn! 

 

 

2. Beter worden in schrijven 

Vind je het altijd lastig om de juiste woorden te vinden? Of is je woordenschat eigenlijk nog helemaal niet zo goed? Dan is het juist verstandig om te beginnen met schrijven. Van schrijven word je creatief en leer je beter. Je leert jezelf uitdagen, spelen met woorden en het vormen van zinnen. Hierdoor zal je uiteindelijk ook beter worden in schrijven. Het is daarom heel leuk om je dagboek na enkele maanden eens terug te bladeren. Je zal duidelijk verschil merken in de kwaliteit van het schrift. Dezelfde lamy vulpen, maar een geheel andere schrijfwijze. Al doende leert men. 

 

 

3. Je kunt je dagboek altijd vertrouwen 

Er zijn soms van die dagen dat je echt even een betrouwbare uitlaatklep nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je ruzie hebt met je partner, toen er is misging op het werk of wanneer je ergens achter bent gekomen en dit (voorlopig) geheim moet houden. In dat geval is je dagboek je beste vriend. Iemand waar je alles tegen kunt zeggen. Je wordt nooit veroordeeld en de informatie blijft enkel voor jouw ogen bestemd. Hierdoor ben je vrij in alles wat je wilt delen. Een dagboek werkt dus echt als uitlaatklep. Zodra je behoefte hebt om te praten zal hij er voor je zijn. Je hebt enkel een Waterman pen en dagboek nodig en schrijven maar!