Wanneer is de tijd dat mijn banden toe zijn aan vervanging?

Wanneer is de tijd dat mijn banden toe zijn aan vervanging?

Wanneer is de beste tijd om je banden te vervangen? Een vraag die veel mensen zichzelf stellen of bij de garage stellen, maar wat is nou echt de beste tijd? Een tip waaraan je het beste kan zien of je band toe is aan vervanging is: de profieldiepte van je autoband. De vereiste diepte van zomer en winter band is 1,6 mm. Een simpel iets waar je je aan kan houden zodat je zeker weet dat je optijd je winterbanden hebt vervangen is: als de profieldiepte onder de 4 mm zit. U kunt dan bij autogarage in Rijen de banden laten vervangen. De profiel diepte van een zomerband mag tot veel lager komen. Wanneer u met de zomerband onder de 2 mm zit zal u deze moeten vervangen.

Momenten dat u gelijk de banden moet vervangen

De zoals net gezegde regel voor banden vervangen is niet de enige. Er zijn meerdere momenten wanneer je gelijk je banden moet vervangen. Voorbeelden hiervan zijn: wanneer de zijwand van de band beschadigd is, de hiel van de beschadigd is of vervormd is of wanneer er een gat van meer als 6 mm in het loopvlak van de band zit. 

Veroudering of slijtage

Niet alleen door de profieldiepte moet een band vervangen worden er zijn nog meer redenen zoals: wanneer de band tekenen geeft van veroudering een voorbeeld hiervan is uitdroging, wanneer de band beschadigd is met gaatjes of stukjes rubber die van die zich loslaten van de band, op het moment van uitzonderlijke slijtage en natuurlijk tijdens een lekke band of noodstop.

Hoe behoudt ik mijn banden tip top?

Op het moment dat je een nieuw band koopt hoop je niet na 1 maand weer nieuwe te moeten kopen.  Daarom wat tips hoe je je banden in de juiste conditie kan houden.

  • Wees vreemde slijtage voor en laat de auto uitlijnen
  • Zorg dat je regulair je banden checkt op de profieldiepte en op de bandenspanning
  • Rijd niet op winterbanden in de zomer en op zomerbanden in de winter.;
  • Voorkom trillingen door je autobanden te laten balanceren;