5 manieren om er achter te komen welk beroep bij jou past

5 manieren om er achter te komen welk beroep bij jou past

Op zeer jonge leeftijd moeten we al keuzes maken voor de toekomst. Welke richting ga ik kiezen? Welke vervolgopleiding wil ik straks gaan doen? Deze keuzes zijn erg lastig als je nog zo jong bent, zeker omdat er in de jaren daarna nog zo veel gaat veranderen. Er zijn veel meer mensen dan je denkt die een opleiding hebben gedaan die niet bij hun past en nu werk doen wat ze helemaal niet leuk vinden. Toch ben je nooit te oud om te doen wat je leuk vindt. Ben jij opzoek naar een andere baan en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Gebruik dan dit lijstje.

Maak lijstjes!

Voordat je weet wat bij je past moet je goed weten wat je leuk vindt, maar ook wat je niet leuk vindt. Maak een lijstje van alle dingen die jou leuk lijken. Dit hoeven niet perse banen te zijn, maar denk ook aan hobby’s of dingen als ‘ik vind het leuk om iemand te helpen’. Het hoeven niet eens dingen te zijn die je ook echt goed kan, want alles valt te leren. Juist dingen die je nog niet kan, zijn goed om op zo’n lijst te zetten. Dit zijn dingen die je kunt gaan ontdekken! Wat ook goed is om te weten is wat je absoluut niet leuk vindt, dingen waarvan je zeker weet dat je ze nooit zou willen doen. Zo maak je het voor jezelf makkelijker door de opties te beperken. 

Ga in gesprek met mensen die jou goed kennen!

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, vraag dan hulp aan de mensen om je heen. Je directe familie, partner of beste vrienden kennen jou goed en zullen antwoord kunnen geven op bepaalde vragen. Wat voor een eigenschappen typeren jou? En bij welk werk passen deze eigenschappen? Wat vinden zij jouw kwaliteiten en bij welke baan vinden zij dat jij die het beste kan inzetten? Op deze manier krijg je inzicht in je zelf en leer je jezelf wellicht beter kennen. Wie weet brengen ze je wel op een heel goed idee. 

Maak tijd vrij voor research

Tuurlijk heeft iedereen het druk, maar het is belangrijk om voor jezelf tijd vrij te maken. Plan een uurtje in de week vrij, of zorg dat je een middagje in het weekend voor jezelf hebt om eens goed research te doen. Deze tijd is belangrijk om in jezelf te investeren om verder te komen! Maak in deze tijd je lijst, ga in deze tijd eens in gesprek met iemand of ga eens een tijdje op het internet zoeken. Er zijn een heleboel sites waar verschillende opleidingen en banen op staan. Ga bijvoorbeeld eens kijken op een vacature site wat voor een soort vacatures ertussen staan. Zo kom je erachter dat er een heleboel functies zijn waar je misschien wel nog nooit van hebt gehoord! 

Loop mee

Heb je inmiddels een lijstje van banen die jou leuk lijken? Ga dan eens kijken of je een dagje mee kan lopen! Misschien ken je wel iemand in je netwerk die hetzelfde werk doet. Zo heb je een ingang bij een bedrijf om eens mee te kijken. Je kan natuurlijk ook gewoon ergens naar binnen lopen of bellen met de vraag of je eens een dagje mee mag draaien om te kijken of je iets leuk vindt! Dit is de enige manier om echt te proeven van het werk en om vrijblijvend te ondervinden of het iets voor jou is. 

Zoek hulp

Kom je er nou echt niet uit met deze tips? Dan kun je altijd nog hulp inschakelen. Maak eens een afspraak bij een loopbaancoach. Er zijn verschillende soorten coaches die jou advies kunnen geven en op weg kunnen helpen naar een andere baan! Tuurlijk zitten de antwoorden in jou zelf, jij kent jezelf beter dan wie dan ook. Maar er is niks mis met hulp vragen aan iemand die jou een steuntje in de rug kan geven.