Alles over fietsendragers

Alles over fietsendragers

Een Thule fietsendrager is een sterk rek waarop je fietsen zet die je daarna met de auto of caravan kunt vervoeren. Of je de fietsendrager monteert op het dak, de trekhaak, dissel of achterklep hangt af van het type fietsendrager. Sommige dragers zijn zelfs zo sterk dat je wel vijf fietsen tegelijk kunt vervoeren! Een voordeel van fietsendragers is dat je het rijden veiliger maakt en dat je fiets niet beschadigd raakt. Fietsen hoeven niet meer in de kofferbak vervoerd te worden, waardoor je ruimte overhoudt voor andere bagage. Dit is ideaal als je op vakantie gaat en je fietsen meeneemt. 

Soorten fietsendragers

Op een fietsendrager zitten wielgoten waarop je de fiets kunt zetten, of er zijn stangen waaraan je de fiets kunt ophangen. Hierna kun je het frame met riempjes vastmaken, of indien mogelijk aan een geïntegreerde framebevestiging. Lees voor gebruik altijd de handleiding, want elk merk heeft zijn eigen beveiligingssysteem. Er zijn verschillende soorten fietsendragers; fietsendragers voor op het dak, trekhaakhangers, achterklapdragers en de Pro User fietsendrager.

Trekhaak Fietsendrager 

Zoals de naam al zegt, zet je je fietsendrager bij dit type op de trekhaak. Het voordeel hiervan is dat je veel ruimte hebt om je fietsen te plaatsen. Dit is hetideale fietsenrek als je meerdere fietsen tegelijk wilt vervoeren, want deze fietsendrager is daar meestal ook speciaal voor ontwikkeld. Het nadeel van deze fietsendrager is dat je tijdens het rijden weinig aan je kofferbak hebt; deze kun je bijna de hele reis niet open of dicht doen zonder dat je hiervoor de fietsendrager moet verwijderen.

Dakfietsendrager 

Een ander type fietsendrager is de drager die je op het dak monteert. Hierbij staan de fietsen recht en boven op je auto. Misschien heb je deze fietsendragers wel eens gezien op tv bij de Tour de France. Bij wielerwedstrijden worden fietsen vaak op het dak gezet, omdat je de fiets op deze manier makkelijk van de drager kunt halen. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met hoe hoog je auto is en of je wel met je fietsendrager door lagere viaducten en tunnels kunt rijden.

Achterklep Fietsendrager 

Als je een fietsendrager achterop je auto wilt, maar geen trekhaak hebt, dan is een achterklep fietsendrager misschien een optie voor je. Bij deze fietsendrager kun je ook meerdere fietsen vervoeren, je kunt ongeveer drie fietsen meenemen.  

Waarop letten bij het kopen van een fietsendrager

Voordat je een fietsendrager gaat aanschaffen, moet je nadenken over een paar zaken. Zo moet je jezelf afvragen hoeveel fietsen je vervoeren wilt, wat voor soort fietsen je vervoeren wilt en of je auto wel een trekhaak heeft. Deze vragen kun je jezelf het beste in chronologische volgorde stellen, want hierdoor wordt het makkelijker om een aantal soorten fietsendragers van je mogelijkheden lijstje  weg te strepen. Zo kan niet elke fietsendrager meerdere fietsen dragen. De meeste kunnen 2 tot 3 fietsen dragen, maar er zijn wel uitzonderingen. Vaak kunnen de trekhaakdragers meerdere fietsen tegelijk dragen, in een zeldzaam geval wel 5 fietsen in één keer. Het aantal bevestigingspunten en maximale draagvermogen bepaalt hoeveel fietsen een fietsendrager kan dragen. Je kunt meer fietsen plaatsen als er meer bevestigingspunten zitten. Over het algemeen kunnen achterklepdragers en dakfietsendragers 3 fietsen vervoeren.